FOCA-KO
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FOCA-KO

FOCA-KO FREE FORUM
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» forum haakkında
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimePtsi Kas. 17, 2008 7:39 pm tarafından Admin

» 1299 db leri
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 10:26 am tarafından gokce

» domain nedir veb...
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 10:21 am tarafından gokce

» photosshop için efek paketi
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 10:18 am tarafından gokce

» cabal çalışan client
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 10:13 am tarafından gokce

» ko panel
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 10:00 am tarafından gokce

» 1299 dosyaları
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeC.tesi Ekim 11, 2008 9:53 am tarafından gokce

» fifa 2008 oyunu tek link
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeSalı Eyl. 30, 2008 10:41 am tarafından akay

» metal gear solid tek link
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimeSalı Eyl. 30, 2008 10:36 am tarafından akay

Sosyal yer imi
Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde FAIRYKO adresi saklayın ve paylaşın

Sosyal bookmarking sitesinde FOCA-KO adresi saklayın ve paylaşın
En iyi yollayıcılar
akay
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_vote_lcapBALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_voting_barBALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_vote_rcap 
Admin
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_vote_lcapBALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_voting_barBALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_vote_rcap 
gokce
BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_vote_lcapBALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_voting_barBALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR I_vote_rcap 
Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 12 kişi Salı Şub. 14, 2023 12:34 pm tarihinde online oldu.
Anket

 

BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
akay
Moderator
Moderator
akay

Erkek
Yaş : 47 Kayıt tarihi : 23/09/08 Mesaj Sayısı : 139 Nerden : İzmir

BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Vide
MesajKonu: BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR   BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR Icon_minitimePerş. Eyl. 25, 2008 8:03 pm

Balık Nasıl Alınır ve Saklanır ?

Gönderen : Webmaster
Tarih : 30.05.2007
Okuma : 355
Bölüm : Yemek & Mutfak
Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir. Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlıyabiliriz.

1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker

2. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.

3. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
4. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.

5. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.

6. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila –5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının –18oC’lık "deep-freeze"lerinde veya bağımsız "deep-freeze"lerde yapılmalıdır. Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. –25oC’lık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.


Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir. Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu "şoklama" konumuna getirmelisiniz.Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz.

Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder.
Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FOCA-KO :: SOHBET :: POLİTİKA SANAT KÜLTÜR -
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar